כתבה: כרמל ג'נאח כץ
כנשים רובינו כל כך רגילות לשים את עצמנו אחרונות בסדר העדיפויות, למלא קודם כל את הצרכים של כולם לפני שמגיעות אל עצמנו ואל מה שאנחנו צריכות. כשמגיע ההריון, ולא משנה אם זה ההריון הראשון או החמישי, עם ההריון מגיעה לגיטימציה – גם מהסביבה – לדאוג לעצמנו בכל הרבדים:
לגוף שלנו:
שאין לו חוסרים ושיש לו את הכוחות הדרושים לגדל בפנים יצור חי חדש;
לנפש שלנו:
שתוכל להתמודד בטוב עם כל השינויים שיביאו איתם ההריון והלידה;
לרוח שלנו:
שגדלה ומקבלת לעולם נשמה חדשה.
כך ההריון הופך להזדמנות פז גם עבור מי שרגילה להתעלם מהצרכים שלה, הזדמנות לתשומת לב לעצמנו ולהתייחסות מיטבית לגוף, לנפש ולרוח שלנו.
לכאן נכנס ליווי הריון – זמן חסד קבוע שבו את וההריון מקבלים את הבמה הראשית, את תשומת הלב הכל כך נחוצה הזו.
לפני כמעט 8 שנים, כשפתחנו את הקליניקה הקהילתית הראשונה ביפו, נחשפתי בפעם הראשונה להשפעה של ליווי הריון על הנשים המלוות מהצד המטפל/מלווה.
לפניכן זכיתי לחווית ליווי “על בשרי”, כשבחרתי ללדת בבית ונפגשתי לפני כן עם המיילדת במהלך ההריון, אך בלימודי המיילדות ובהתנסויות המעשיות – לא לימדו אותנו ליווי כזה.
רוב חברותיי שבחרו בדרכים היותר מקובלות או הנשים שהכרתי וטיפלתי בהן בתוך המערכת – לא לוו בצורה כזו במהלך ההריון.
הצמא לליווי הוליסטי, תומך ורגיש היה נוכח מאוד בקרב הנשים שפנו אל הקליניקה הקהילתית. אני זוכרת את התגובות הנפעמות, מלאות הכרת תודה על הזמן הזה. חוויתי כזו פליאה שמשהו כל כך פשוט ובסיסי במהותו יכול להיות כל כך חסר במערכת הבריאות שלנו.
כמה יכול להשתנות עבורנו הנשים אם זה היה זמין לכל אחת!
מה קורה בפועל בליווי הריון?
יש כמה מודלים שונים לליווי הריון, וכל אשת מקצוע מכניסה את הדגשים שלה ומגדירה את קצב ותדירות הפגישות לפי דרכה, כשהמשותף לכולם – ליווי רציף לאורך ההריון, מספר פגישות שבהן את ובן/ת הזוג (אם יש) יוצרים היכרות וקרבה עם המלווה, ומתכוננים כך ללידה ולאחריה.
הליווי מאפשר לך מקום בטוח, שבו את יכולה להתייעץ על כל דבר, לקבל תמיכה ואוזן קשבת, לזהות מחסומים וקשיים ולהתמודד איתם יחד עם אשת מקצוע, כדי שתוכלי להגיע ללידה הכי מוכנה שאפשר בכל הרבדים.
בכל פגישה מתייחסות יחד לדברים החדשים שעולים מהיולדת ומהעובר;
ברובד הפיזי: בליווי נתייחס לערכים שלך בבדיקות ולתוספים רלוונטיים, לפעילות גופנית, לתזונה, לדופק העוברי, ללחץ הדם שלך, למצג העובר ועוד.
ברובד הרגשי: נתמקד במשאבים הפנימיים שלך, נתייחס ונקבל את הרגשות השונים שעולים, ונתכונן גם לתקופה המטלטלת שאחרי הלידה.
ערך מוסף
בכל פגישה אנחנו נוגעות בנושא כלשהו התומך בהריון, בלידה או בתקופה שלאחר הלידה, בהתאם לצרכים של כל יולדת וכל זוג.
למשל בהריון הראשון – הכל חדש ויש מגוון מידע עצום שמבלבל מכל הכיוונים.
יש המון דעות שונות ומנוגדות שכולם רוצים לשתף איתך, תחושות חדשות, פחד מהלא נודע, ודאגות. הליווי עוזר לך לעשות סדר במידע, להבין מה נכון עבורך, מה הצרכים והרצונות שלך בתוך התהליך המופלא הזה, ואיך לגייס את התמיכה המתאימה מהסביבה.
בהריונות הבאים – פתאום ההריון קצת נשכח ורוב תשומת הלב מופנית לילדים ולחיים המלאים והגדושים שלנו. המפגשים של הליווי הופכים להיות “אי” קטן של תשומת לב לעצמך ולתינוק/ת שבדרך, ללא ההפרעות הרגילות.
הם יכולים לעזור לך להבין איך וכמה לשתף את הילדים הגדולים בדרך ובלידה, להתמודד עם הפחדים שעולים מהרחבת המשפחה ועוד.
כל כמה זמן נפגשות?
במודל שאני עובדת לפיו (בהכשרת “מעגל מיילדות”) תדירות המפגשים היא:
– פעם בחודש עד השליש האחרון של ההריון
– פעם בשבועיים החל משבוע 28
– פעם בשבוע- עשרה ימים בחודש האחרון להריון
למה בכלל צריך ליווי הריון?
כבר הולכות לרופא נשים, או לאחות קופת חולים גם ככה לא?
בעולם אוטופי, מיילדות שעושות ליווי הריון היו יכולות להחליף את המעקב של הרופא/ה בקופה עבור רוב הנשים ללא גורמי סיכון.
מיילדות היו נותנות הפניות לבדיקות דם ואולטראסאונד, ולהפנות לרופא/ה רק במקרה הצורך.
באנגליה, בהולנד, בקנדה, באוסטרליה ובחלק ממדינות ארה”ב – לאשה יש את הזכות לבחור היכן תבצע את ליווי ההריון ועם מי, והמיילדת יכולה לתת את ההפניות הדרושות לבדיקות הנוספות.
לצערי בישראל אנחנו עוד לא שם (ארגון המיילדות והתנועה לחופש בחירה בלידה עובדות על זה [= ). את ההפניות לבדיקות ניתן לקבל רק מרופא/ה.
כולנו יודעות ומכירות את הלחץ שנתונה בו מערכת הבריאות שלנו, ולרוב רופאי ורופאות הנשים יש עשר דקות להקדיש לכל אשה, במקרה הטוב.
אם מפאת קוצר הזמן או בגלל ההכשרה שהם מקבלים, רוב אנשי הרפואה מתייחסים בעיקר לפן הפיזי של ההריון והעובר, למצבים מסכני חיים או למומים אפשריים. פחות למקום הרגשי או לסימפטומים פיזיים של ההריון שאינם “סכנה מיידית”.
המקום הרגשי הזה הוא משמעותי, ומשפיע על מה שקורה בגוף וישירות על הבריאות הפיזית שלנו. במיוחד בלידה- אירוע שהוא כל כך עוצמתי ועמוק מפיל לנו את כל ההגנות שאנחנו מחזיקות ביומיום. תחושות ופחדים שלא קיבלו הכרה כלשהי לפני הלידה נוטים לצוף ולהופיע במהלך הלידה בכל מיני דרכים.
הרפואה המודרנית מכירה בקשר ההדוק בין הנפש והגוף שלנו, אך לצערינו למערכות בריאות גדולות ומורכבות לוקח זמן רב להטמיע שינויים עמוקים.
מה מחקרים מספרים?
גם מחקרים בעולם מראים את היתרונות המוחשיים בליווי הרציף של ההריון והלידה.
במחקר סקירה של ארגון הקוקריין נמצא כי נשים שלוו באופן רציף על פי המודל המיילדותי:
1. השתמשו פחות באפידורל בלידה
2. חוו יותר לידות וגינליות ספונטניות ופחות לידות מכשירניות (כמו ואקום או מלקחיים)
3. פחות ילדו בלידות מוקדמות לפני שבוע 37
4. פחות חוו אובדן של עוברים ותינוקות במהלך ההריון והלידה.
בנוסף – נשים אלו הביעו שביעות רצון גדולה יותר מהטיפול, וגם העלות למערכת הייתה נמוכה יותר! כל הטוב הזה וללא עליה בסיכון לתוצאים שליליים משום כיוון. נשמע כל כך הגיוני וכמעט מובן מאליו ובכל זאת עדיין לא מקובל ומוכר מספיק ברוב המקומות.
וברמה האישית
כמיילדת שליוותה לידות בתוך המערכת ומחוצה לה, לא יכולתי שלא לשים לב לערך המוסף של ליווי ההריון בתוך תהליך הלידה ובמיוחד בתקופת הפוסט-פרטום (משכב הלידה, והחודש הראשון אחרי הלידה).
לעתים זה בא לידי ביטוי במוכנות רגשית גדולה יותר. לעתים בהיכרות עם עצמן ועם דרכי ההתמודדות שלהן עם מצבים אפשריים בלידה. לפעמים אותן נשים ידעו לגייס עבור עצמן את התמיכה הדרושה להן לאחרי הלידה.
כמה מהמתנות המשמעותיות של הליווי הן היכולת שלי כמלווה להיות מדויקת עבור היולדת בזמן הלידה.
בזכות ההיכרות המוקדמת וההבנות שעולות במהלך המפגשים, ויחסי האמון העמוקים הנוצרים במהלך ההריון המאפשרים חיבור ו”עבודה” משותפת לטובת הלידה, היולדת והילוד.
הנקודה החיובית היא שאמנם ליווי הריון עדיין לא חלק מובנה במערכת הבריאות שלנו, אך כיום יש יותר ויותר מלוות הריון מקצועיות ונהדרות שמציעות את השירות שלהן בכל רחבי הארץ. גם בזכות הקורסים שהוצעו בשנים האחרונות לליווי הריון של עפרית פק, ושל תמי טסלר ונטע טפליץ.
לסיכום:
אני באופן אישי מאמינה מאד בהסתכלות שלמה ועגולה המותאמת אישית לכל אישה, ובאוטונומיה של כל אישה על גופה, לקבל את ההחלטות המתאימות לה ביותר מתוך ידע וביטחון.
אני חולמת שיום אחד יהיה מקום כזה; שמרכז את כל מה שאישה צריכה במהלך חייה, לתמוך בה ולקדם את בריאותה. המקום יפעל בשיתוף פעולה בין גורמים שונים מכיוונים שונים, ומסובסד על ידי המדינה (בחלום מותר הכל!).
בינתיים, אני זוכה ללוות זוגות בהריון אצלי בקליניקה, ונהנית לראות את ההתפתחות ולהיות שותפה לדרך המופלאה שהם עוברים בדרך ללידה ולאחריה.
כרמל ג'נאח (לחצי ליצירת קשר)
מיילדת בית. גרה במכמורת, בת זוג לגלי ואמא לארבעה. עוסקת בליווי הריון, לידה ולאחריה, עיבוד ללידות קודמות, ליווי בבחירת אמצעי מניעה והתאמת דיאפרגמה, והיד נטויה. ממקימות הקליניקה הקהילתית לנשים ביפו, אקטיביסטית בנושאי זכויות יולדות וילודים, בעברי מרכזת קו ליולדת בתנועה לחופש בחירה בלידה, וכן מיילדת בחדר הלידה לניאדו.